Što je FPG?

FictionPlayGrounds (FPG) neprofitna je intermedijalna platforma, zamišljena kao prostor povezivanja autora i autorica iz različitih umjetnosti i različitih miljea djelovanja, formalno i neformalno obrazovanih za medij u kojem rade te za istraživanje načina njihove suradnje.
FPG želi okupiti ljude iz različih polja kreativnog izražavanja u svrhu njihova povezivanja, prezentacije njihovih radova te stvaranja zajedničkih umjetničkih projekata.
U prvoj godini djelovanja fokus FPG-a je na povezivanju autora i autorica putem njihovih djela, odnosno putem autorskih odgovora.


Kako postati FPG autor/ica?

U FPG-u dobrodošli su radovi i ideje autora i autorica iz glazbenog, književnog, vizualnog, audiovizualnog, izvedbenog i novomedijskog polja te svih drugih oblika kreativnog izričaja (uključujući, primjerice, i dizajn).
Dobrodošli su također i svi oni koji s tehničke strane žele doprinijeti platformi.
Radovi koje primamo mogu biti ostvareni u različitim oblicima i kombinacijama, fragmentarni ili dovršeni, klasično ili eksperimentalno oblikovani.
S radovima koje želite objaviti na FPG-u, gotovim autorskim odgovorima, prijedlozima za autorski odgovor ili/i idejama za projekte i suradnju javite se na mail odgovarajuće sekcije.
Za prijedloge, upite i ideje koji izlaze izvan granica jednog medija odnosno sekcije zadužene za nj, slobodno se javite na mail glavne urednice (ilaura@fictionplaygrounds.com).


Autorski odgovor

Autorski odgovor podrazumijeva „odgovaranje“ jednim autorskim djelom na drugo. Primjerice, glazbenik/ca naiđe na tekst koji mu se svidi, koji u njemu/njoj izazove neku reakciju pa napravi glazbeni odgovor na taj tekst (prevodi ono što njemu taj tekst daje u svoj medij i pritom ima apsolutnu slobodu izražavanja; može se raditi o svega nekoliko tonova, o cijeloj glazbenoj temi ili već postojećem radu autora/ice koje on/ona izrazito povezuje sa spomenutim tekstom).
Na svaki autorski rad objavljen na FPG-u moguće je dati autorski odgovor. Autorski odgovor može se dati na više djela, a jedno djelo može imati više autorskih odgovora u istom ili/i različitim medijima. Autorski odgovor može se dati i u istom mediju u kojem je djelo na koje se odgovor daje (primjerice fotografijom na fotografiju).

autorski odgovor

kreativan prikaz principa autorskog odgovora (autorica: Valentina Krekić)


FPG Uživo

FPG organizira specifično kreirane prezentacijske evente kojima je cilj predstaviti radove FPG-ovih autora i autorica, ali i kreirati zanimljiva intermedijalna događanja koja sama po sebi mogu biti shvaćena kao cjelovita autorska djela. Eventi su određeni tematski, medijski ili/i konceptualno. Natječaj za iste raspisuje FPG nakon definiranja datuma i okvira za iste.

kset

prvi javni FPG event održao se u KSET-u u svibnju 2016. godine u suradnji sa Stiholoporterom (foto:Ivan Čuić)


Zašto smo nastali i kakve ljude tražimo

Ideja o intermedijalnoj platformi rodila se i razvijala tijekom 2015. godine. I sami autori proznih tekstova, Izabela Laura i Matija Štahan, idejni osnivači FPG-a, osjetili su potrebu za prostorom na kojem bi mogli objavljivati svoje ideje, tekstove, fragmentarne i cjelovite u formalno i tematski slobodnijem obliku.
Namjera je bila stvoriti prostor neposredne komunikacije djela s recipijentima te se povezati s drugim kreativnim ljudima koji se bave bilo kakvim umjetničkim stvaralaštvom. Ljudima koji možda nisu sigurni kakvu vrstu umjetnosti žele stvarati, ali posjeduju poriv za kreiranjem, izražavanjem, istraživanjem oblika u kojima se mogu stvarati priče.
I vrlo važno, ljudima koji su spremni otpratiti ideju od začetka do realizacije i voljni izboriti se za medijski prostor koji ima pripada.

izabela laura i matija štahan

Izabela Laura i Matija Štahan, idejni začetnici projekta (foto:Ivan Čuić)


Ciljevi

  • osvijestiti potrebu za jedinstvenim prostorom koji će povezati ljude iz različitih i raznolikih umjetničkih miljea unutar Hrvatske i šire
  • istraživati i širiti prostore umjetničkog izražavanja u jednom i više medija odnosno umjetnosti
  • istraživati umjetnost kao medij
  • pokušati reinterpretirati i rasteretiti pojmove umjetnosti i umjetnika u našem suvremenom kontekstu
  • širiti okvire djelovanja umjetnosti, potaknuti na intermedijalnost, veću zaigranost i aktivnost umjetničkog djelovanja
  • omogućiti autorima i autoricama predstavljanje svojih ideja i radova publici te pristup konstruktivnoj povratnoj informaciji
  • omogućiti autorima i autoricama, kao i članovima tima učenje i iskustvo u radu na polju koje ih zanima
  • stvoriti siguran i maksimalno slobodan prostor za autorski izričaj i istraživanje istog, za "grešku" jednako kao i "uspjeh"
  • stvoriti prepoznatljivu autorsku zajednicu koja može pomoći veću vidljivost naših autora i autorica u inozemnim krugovima

Kontakti

Općenite informacije: info@fictionplaygrounds.com

Glavna urednica: ilaura@fictionplaygrounds.com

Zvukovi: mirta.borovac@fictionplaygrounds.com, julija.novosel@fictionplaygrounds.com

Vizuali: tina.petkovic@fictionplaygrounds.com

Tekstovi: matija.stahan@fictionplaygrounds.com, jakob.filic@fictionplaygrounds.com

Audiovizuali: ilaura@fictionplaygrounds.com

Odnosi s javnošću: sara.vrucinic@fictionplaygrounds.com

Odnosi s medijima: doris.vucic@fictionplaygrounds.com